Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Yvo Manuel Vas Dias - Transman Yvo over zijn spirituele worsteling
Yvo Manuel Vas Dias

Transman Yvo over zijn spirituele worsteling

Posted in Interview
 
SONY DSC


Op 11 juni 1960 werd Yvo geboren. Als meisje. Nu, ruim 46 jaar en diverse hormoonbehandelingen en operaties later, is Yvo man. Geestelijk gezien was hij dat al heel veel langer, eigenlijk altijd al, maar cosmetische ingrepen werden telkens uitgesteld omdat Yvo eerst met z'n spirituele zelf in het reine wilde komen. Zijn joodse achtergrond en religieuze inslag leverden wat dat betreft een extra uitdaging. want hoe verantwoorde hij ten opzichte van God zijn gedrag? Hij kwam er uit en richte, om lotgenoten van dienst te zijn, de werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek op. "Iedereen heeft zijn eigen geestelijke shit, maar als transgender moet je lettelijk en figuurlijk door de pijn heen."

'...transmen find manhood through the body of a woman' Pat Walsh

Als kind was Yvo erg op zichzelf. Door allerlei lichamelijke klachten belandde hij regelmatig in het ziekenhuis, maar meestal was hij toch op zijn kamertje te vinden. Hij wilde dan niet gestoord worden en het liefst hing hij een bordje 'Niet storen' aan zij deurklink. Zijn grenzen verkende hij door flink te crossen op een geleende brommer. Yvo: "Ik was een dromerig kind, een echte romanticus. Met een gitaar zag ik mezelf het liefst onder het balkon een schone dame het hof maken. Ik was verliefd op het buurmeisje en de verpleegster. Ik werd als meisje opgevoed, maar was een melancholisch jongentje. Ach, wist m''n moeder veel..." Wat later belandt Yvo in de lesbische wereld. Hij zoekt daar op zijn manier - in driedelig pak en met een vlotte babbel - contact met vrouwen. Als maatschappelijk werker voelt hij zich een Freudiaanse psychiater, een redder van vrouwen in nood. Het streelt z'n ego, maar iets blijft er knagen. De buitenwereld ziet hem immers als vrouw. Dat doet pijn en maakt 'm agressief. Yvo: "Ik ging me kleden en gedragen als man en veranderde zelfs mijn naam. Iemand die me in die periode aansprak als vrouw kon ik wel vermoorden. maar je moet beleefd blijven natuurlijk. Het boeddhisme, waar ik uit nieuwsgierigheid mee in aanmerking kwam, heeft me geholpen om mijn gevoelens een plek te geven. Meer dan dat: het heeft me geleerd de verschilldende man-types die ik in me heb met elkaar te verenigen en tot een geheel te smeden."

Schatkamer
Aansluitend op het voorgaande vertelt Yvo: "Ik had geen moeite met mijn transseksualiteit, maar meer met mijn man-zijn. Wat voor man ben ik, zo vroeg ik me af. De leer van boeddha, meditatie en het reciteren van mantra's brachten het inzicht dat mijn mannelijkheid zich op diverse manieren uit. De ene keer ben ik karakterologisch gezien een butler, de andere keer de versierder, zorgzame vader, kunstenaar of manager. Het begrip transsekualiteit is eigenlijk niet van toepassing op mensen als ik. Je bent opzoek naar je identiteit, je diepste wezen. Seksualiteit is daar maar een heel klein onderdeel van" De inzichten die Yvo vanuit het boeddhisme ontving raakten hem nog dieper. Yvo: "Ieder mens heeft een innerlijke schatkamer, waarin de bestandsdelen van zijn ziel netjes opgeslagen liggen. Als trans-gender word je gedwongen die pakjes een voor een te openen. Je komt dan in aanraking met aangename verrassingen, maar het is belangrijk om de troep die je ondertussen ook tegenkomt, denk maar aan agressie, haat, onbegrip en andere negatieve energieen, eerst op te ruimen. Pas dan kom je in 't reine met jezelf en de wereld om je heen en kun je gaan genieten van wie je werkelijk bent. Urenlang zat ik huilend en vechtend op mijn meditatiekussen, maar langzamerhand verdwenen verdriet, woede en agressie om plaats te maken voor acceptatie, mededogen en liefde. Toen dacht ik: nu ik me van binnen zo goed voel, wordt het tijd om dat ook aan de buitenkant te laten zien."

Operatie
Na mijn innerlijk zoektocht ben ik teruggegaan naar het Genderteam van de VU in Amsterdam. Ik was heel blij met de brief van hun waarin 'zwart op wit' werd aangegeven dat ik vanaf dat moment als man door het leven zou gaan. Alhoewel ik dat mijn hele leven als deed was dat een prachtig eerbewijs." De jaren erna volgen de ziekenhuisbezoekjes elkaar in rap tempo op. Operaties worden voorbereid en Yvo begint met het slikken van hormonen. Geen gemakkelijke periode. Yvo. "Opnieuw kwam ik keihard in aanraking met mezelf. Die hormoonbehandeling zorgde ervoor dat ik mijn pubertijd helemaal opnieuw beleefde. Scooter uit de kast en op meidenjacht! Emotionele strormen gierden door mijn lichaam, maar ondertussen moet ik de explosieve man in mezelf leren temmen. Gevoelsmatig heel zwaar, zeker toen mijn borsten door de behandeling ook nog eens in omvang toenamen. Maar toen ik me mocht scheren verkeerde ik in een juichstemming. Weer een mijlpaal! Met de grootste zorg zocht ik in de stad eens scheerapparaat uit." Over de opvang en begeleiding van het ziekenhuis ( het VU medische centrum Amsterdam) is Yvo zeer te spreken. "Je wordt als koning behandeld. In de operatietijd lag ik op een eigen kamer, met badkamer en al. Ook de operaties zelf zijn prima verlopen. Naast mijn borsten, zijn mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd, de operatie voor een penisconstructie zal ik over een paar jaar ondergaan. Men heeft het dan over ombouwen, maar zelf vind ik dat geen geschikte term. Je bent immers geen auto en je lichaam heeft tijd nodig om die zware ingrepen te verwerken. Alles is nu zo kort na de operaties ( Yvo werd het afgelopen half jaar twee keer geopereerd - red.) nog heel gevoelig."

Joker
Voor de beslissing van de geboren en getogen Amsterdammer om biologisch van geslacht te veranderen is in de samenleving, maar zeker onder zijn familie en vrienden, veel begrip. Volgens Yvo draagt zijn eigen, open houding daartoe bij. Yvo: "Acceptatie alom, maar het echt begrijpen doen de meesten niet. Dat is ze niet kwalijk te nemen, we leven nu eenmaal in een maatschapplijk waarin zwart-wit denken hoogtij viert. Het is voor de buitenwereld moeilijk om iemand die als vrouw wordt gezien ineens als man te behandelen. Maar vergeet niet dat ik nooit een vrouw geweest ben! Ergerlijk zijn soms de reacties vanuit de spirituele wereld. Daar hoor ik mensen regelmatig zogenaamd ruimhatig zeggen: 'Ach joh, maak je niet druk. Het maakt toch niet uit wat je bent: man of vrouw. Je bent hier als mens!' Dan denk ik: 'Hoe zou jij het vinden om continu als iemand van het andere geslacht aangesproken te worden?!' Enfin, daartegen vechten heeft geen zin. Dan ga je als een moderne Don Quichot ten onder. Speel open kaart en loop niet weg voor 'lastige' vragen. Maak van je geaardheid je persoonlijke kracht en zet die joker, wanneer je 'm gebruiken kunt, gewoon in. Zonder vrees en met gepaste trots."

Anker
Als transman doorloop je volgens Yvo telkens examens van acceptatie. Zo'n moment kwam toen hij, nog voor de hormoon-behandelingen en operaties, als man met z'n keppeltje de Amsterdamse synagoge probeerde binnen te komen. Het lukte en Yvo had het gelukzalige gevoel eindelijk door zijn destijds reeds overleden joodse opa als kleinzoon geaccepteerd te zijn. Yvo: "Van nature geeft ik veel om erfgoed. Niet uit behoudzucht, maar omdat het een bron van kracht en identiteit kan zijn. Religie brengt mensen bij elkaar en biedt een enorme rijkdom op geestlijk niveau. Daar moet ieder mens vrijelijk uit kunnen putten, dus ook een transman. Vroeger had ik vragen als

'Word ik geaccepteerd door God?' en 'Mag ik wel snijden in m'n lijf?'. Mijn spirituele zoektocht heeft veel vragen beantwoord, maar hoe zit het met mijn lotgenoten? De door mij opgerichte werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek heeft als ultieme doel de oprichting van een kenniscentrum waar elke religieuze transgender voor informatie of advies kan aankloppen. Zo probeer ik samen met religieuze leiders van diverse stromingen transvriendelijk passages in de heilige boeken in kaart te brengen. Een beetje als een advocaat die voor zijn client naar de mazen in de wet zoekt. Dat levert argumenten op waardoor je gewoon je eigen kerk, moskee of tempel kan blijven bezoeken. Belangrijk, want een anker heb je - zeker als transgender - hard nodig!"

Paravisie Tekst: Niels Brummelman journalist

Yvo Manuel Vas Dias in de Media


Interview voor de Linda

http://www.transman.nl/anderen/anderen5.php

Interview In de Familie van Frans Bromet

http://player.omroep.nl/?aflID=9982442


Interview Linker Wang

http://www.transman.nl/anderen/anderen12.php

 

 

 

 

 

01:00 - 9/5/2010


Last Page Next Page
Recent Entries
- Welcome
- Profiel Yvo Manuel Vas Dias
- Profile Yvo Manuel Vas Dias
- Build bridges between transgenders and different religions.
- 'Mededogen is het fundament'
- Transman Yvo over zijn spirituele worsteling
- Transman Yvo about his Spiritual Struggle
Links
Linkedin
Facebook
Twitter
About Me
Wordpress
Wordpress PR
LGBT-RAN Profile
TransAmsterdam
LGBTQ Amsterdam
Transgender en Religie
Transgender and Religion